Pangkalan web senarai nama pengarang Melayu penama / Pardon Munawar

Pardon, Munawar (2001) Pangkalan web senarai nama pengarang Melayu penama / Pardon Munawar. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (28Mb) | Preview

  Abstract

  Projek Latihan Ilmiah ini adalah berkenaan pembangunan sistem yang akan memaparkan senarai nama pengarang Melayu berpandukan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan oleh Peraturan Pengkatalogan Anglo-American, Edisi Kedua (AACR2R). Sistem yang dikenali sebagai PENAMA (Pengkatalogan Nama Melayu) adalah khusus untuk penggunaan pengkatalog dan penyelidik yang ketika ini sedang menghadapi masalah dalam membuat pemilihan nama pengarang Melayu. Kajian dijalankan berdasarkan sumber-sumber rujukan dan sistem sedia ada. Hasil perbincangan diikuti analisis keperluan-keperluan sistem dan pendekatan metodologi yang sesuai telah diambil bagi mencapai objektif dan matlamat yang telah disasarkan mengikut skop yang ditetapkan. Seterusnya sistem dimulakan dengan membuat pengaturcaraan diikuti dengan proses-proses pengujian untuk mengenalpasti kesilapan dan kesalahan yang berlaku berserta langkah membaikpulih sebelum proses pelaksanaan dilakukan. Masalah yang berlaku dan langkah penyelesaiannya turut dinyatakan bersama-sama kesimpulan secara keseluruhan terhadap sistem yang telah dibangunkan.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: Senarai nama; Melayu; Sistem web; Penagurusan data
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 30 Jun 2021 11:16
  Last Modified: 30 Jun 2021 11:16
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10165

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item