Pangkalan web bermaklumat untuk PMR (Bahasa Inggeris) / Ema Shuaida Shuaid

Ema Shuaida, Shuaid (2000) Pangkalan web bermaklumat untuk PMR (Bahasa Inggeris) / Ema Shuaida Shuaid. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (49Mb) | Preview

  Abstract

  Dunia sekarang sedang menuju ke era yang lebih digital di mana teknologi maklumat menjadi satu wadah yang penting terutamanya di dalam bidang pendidikan. Bidang pendidikan juga maju setapak ke hadapan dengan penggunaan pengajaran yang berasaskan multimedia dan CD-Rom. la termasuk dengan kewujudan laman web yang berasaskan grafik dan teks yang menarik. Oleh itu, projek yang bakal dibangunkan ini iaitu Pangkalan Web Bermaklumat untuk Pelajar Penilaian Menengah Rendah (PMR), khusus untuk mata pelajaran bahasa lnggeris juga memberi banyak kemudahan dan kebaikan kepada pelajar-pelajar dan guru-guru yang memerlukannya. Objektif utama projek ini ialah untuk membangunkan pangkalan web yang menarik, padat, teliti dan tidak membosankan di mana menggunakan Microsoft FrontPage 2000. la juga menggunakan sistem pengurusan bergrafik yang berlatarbelakangkan Dynamic HTML untuk memperbaharui data dan maklumat mengikut keadaan semasa disamping ASP untuk rnenyokong pangkalan data. Pangkalan web ini akan memperuntukkan dua modul iaitu Modul untuk Pengguna Umum dan Modul Pentadbir. Modul untuk Pengguna Umum ini adalah memberi laluan yang mudah kepada pengguna untuk mencari tajuk-tajuk dan soalan-soalan yang berkaitan dengan matapelajaran yang dicari. Modul Pentadbir adalah untuk pembangun sistem memperbaharui data dan mengawal maklumat yang terdapat di dalam pangkalan data tanpa dicerobohi. Kaedah prototaip akan digunakan untuk membangunkannya. Dengan wujudnya pangkalan web seumpama ini akan memberi lebih kebaikan dan membantu pengguna untuk mengekses maklumat dengan lebih cepat, pantas dan interaktif selaras dengan kecanggihan teknologi kini.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 1999/2000.
  Uncontrolled Keywords: Bidang pendidikan; Konsep multimedia; Bahasa Inggeris; PMR
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 28 Jun 2021 09:36
  Last Modified: 28 Jun 2021 09:36
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10270

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item