Sistem pengesanan dan pembetulan ralat menggunakan teknik pengkodan hamming dan pemeriksaan lewahan berkitar (crc)/modul pengekodan / Fauziah Mahmod

Fauziah, Mahmod (2003) Sistem pengesanan dan pembetulan ralat menggunakan teknik pengkodan hamming dan pemeriksaan lewahan berkitar (crc)/modul pengekodan / Fauziah Mahmod. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (131Mb) | Preview

  Abstract

  Penghantaran maklumat dari satu destinasi ke destinasi yang lain melibatkan konsep kebolehpercayaan dan intergriti maklumat tersebut. Kadang-kala maklumat yang dihantar adalah tidak sama dengan maklumat yang diterima. Penghantaran maklumat dalam bentuk bit antara satu komputer dengan komputer yang lain juga mengalami masalah yang sama. Oleh kerana data dihantar dalam susunan bit, susunan bit asal adalah tidak sama dengan susunan bit yang diterima. Maka data tersebut dikira rosak. Pelbagai kaedah untuk menjamin penghantaran data tersebut. Antaranya ialah penggunaan kaedah pengekodan Hamming dan pemeriksaan lewahan berkitar (CRC). Litar pengekodan dan penyahodan kod Hamming dan CRC akan menjalankan fungsi tersebut. Litar ini akan mengesan sekiranya ralat terjadi semasa penghantaran semasa dihantar oleh komputer penghantar kepada komputer penerima. Ia dapat dijalankan dengan kewujudan beberapa bit lewahan yang berfungsi sebagai penunjuk jika ralat berlaku. Kajian keseluruhan akan dijalankan ke atas kedua-dua cara pengekodan ini merangkumi pengesanan dan pembetulan ralatnya.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Integriti maklumat; Penghantaran maklumat; Pemeriksaan lewahan berkitar (CRC); Litak pengekodan
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 21 May 2020 08:00
  Last Modified: 21 May 2020 08:00
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10305

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item