Sistem maklumat penduduk dan sosiologi kampung (smpsk) / Rozilawati Jidin

Rozilawati, Jidin (2002) Sistem maklumat penduduk dan sosiologi kampung (smpsk) / Rozilawati Jidin. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (131Mb) | Preview

  Abstract

  Sistem Maklumat Penduduk dan Sosiologi Kampung (SMPSK) adalah sistem yang akan dapat mengurus maklumat-maklumat penting yang diperlukan oleh pengurusan sesebuah kampung seperti maklumat penduduk, maklumat kemudahan awam, ekonomi, pertubuhan serta maklumat-maklumat lain yang berkaitan. Sistem ini dijangka dapat memainkan peranan untuk melicinkan dan meringankan kerja pihak pentadbiran kampung dengan menyediakan fungsi-fungsi tertentu. Matlamat projek ini dijalankan adalah untuk membangunkan sebuah sistem yang dapat membantu pihak pentadbiran kampung untuk melicinkan dan menguruskan pentadbiran kampung dengan lebih teratur dan sistematik serta tersusun. Selain itu, sistem ini membenarkan penyimpanan data yang lebih terkawal dan selamat dan proses mengemaskini data yang sedia ada pula lebih mudah. Pemilihan model pembangunan sistem yang sesuai akan dapat menjamin sistem akan dibangunkan dengan sempurna, berkualiti, mencapai objektif, menjimatkan kos rekabentuk dan implementasi serta dapat disiapkan dalam tempoh yang dirancang. Oleh itu, sistem yang bakal dibangunkan ini telah menggunakan model air terjun. Antara modul yang disediakan adalah maklumat penduduk, kemudahan awam, ekonomi, persatuan, pencarian dan Ahli JKKK.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002.
  Uncontrolled Keywords: Pengurusan kampung; Pengurusan maklumat; Pengurusan data; Sistem atas talian
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 15 May 2020 04:51
  Last Modified: 15 May 2020 04:51
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10306

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item