WAPTUMI (Wap Web-Huruf Tamil dan Rumi) / Baladevan Nadarajan

Baladevan, Nadarajan (2003) WAPTUMI (Wap Web-Huruf Tamil dan Rumi) / Baladevan Nadarajan. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (32Mb) | Preview

  Abstract

  WAPTUMI (Wap Web-Huruf Tamil dan Rumi) adalah satu sistem yang mengkaji pemaparan huruf tamil dalam kontek wap buat pertama kalinya. Sistem ini dibina untuk mengkaji segala kekangan dan kelemahan yang terdapat dalam pemaparan huruf tamil dalam kontek WAP. Selain itu, sistem ini juga membolehkan kita mengetahui bunyi sebutan huruf-huruf tamil dalam rumi. WAPTUMI juga menyediakan templet ucapan bagi ucapan harian, perayaan dan ucapan khas. Sistem ini juga memaparkan makna sepadan dalam tamil bagi beberapa dan ucapan khas. Sistem ini juga memaparkan makna sepadan dalam tamil bagi beberapa perkataan rumi yang ditaip oleh pengguna kepada perkataan tamil yang mempunyai makna yang sepadan dan sebaliknya. Sistem ini akan dibina menggunakan Nokia Mobile Internet Toolkit 3.1, WML, WML Script, Microsoft FrontPage, HTML, Java Script, Paint dan pic2wbmp. Seseorang itu tidak semestinya perlu mengetahui bahasa tamil untuk menggunakan sistem ini, malah sistem ini dibina untuk membantu mereka yang tidak tahu berbahasa tamil tetapi ingin menggunakan bahasa tersebut dalam kehidupan harian. Metodologi pembangunan sistem yang digunakan ialah metodologi air terjun dengan prototaip. MetodologI ini dipilih sebab ianya membolehkan prototaip sistem dibangunkan terlebih dahulu untuk diuji oleh pengguna sebelum sistem sebenar hendak dibina. Maklum balas yang diterima daripada pengguna dapat dijadikan panduan ketika membina sistem sebenar.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Wap Web-Huruf Tamil dan Rumi; Bahasa
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 15 May 2020 02:07
  Last Modified: 15 May 2020 02:07
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10392

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item