Sistem e-Dagang bagi penjualan buku di KKUM / Chow Wai Foo

Chow , Wai Foo (2001) Sistem e-Dagang bagi penjualan buku di KKUM / Chow Wai Foo. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (13Mb) | Preview

  Abstract

  Gedung buku elektronik KKUM yang ingin dibangunkan merupakan aplikasi web yang menggunakan konsep e-Dagang. Projek ini merupakan komplimen kepada kaedah pernigaan tradisional kerana penjualan buku dijalankan dalam internet. Pengguna yang dituju khas untuk sistem ini adalah Koperasi Kedai Buku Universiti Malaya (KKUM) dan pelanggannya. Dengan adanya gedung buku elektronik ini, para pelajar dan pensyarah UM berpeluang mernbeli buku dalam suasana yang lebih selesa. Sistem ini membimbing para pengguna untuk menjalankan setiap transaksi asas seperti mencari, membeli dan membuat penempahan buku secara dalam talian serta aktiviti lain. Selain itu, projek ini membolehkan pemilik KKUM memahami operasi jualan dengan lebih baik kerana laporan jualan yang tepat dapat diperolehi dengan mudah. Komunikasi dua hala yang berkesan di antara pihak KKUM dan pelanggannya berlaku apabila mereka saling menghantar email. Pelanggan boleh memberikan komen atau cadangan kepada KKUM manakala pihak pentadbir KKUM dapat bertindnk pantas untuk memenuhi keperluan pelanggan dan menghantar newslatter kepada mereka tentang buku-buku baru yang akan dijual. Secara keseluruhan, sistem ini akan menjimatkan kos pengangkutan, masa dan tenaga pelanggan untuk mengunjungi KKUM manakala pemilik gedung buku dapat mengetahui maklumat pemiagaannya yang terkini melalui sistem inventori dengan penggunaan teknologi maklumat. Akhir sekali, saya berharap sistem yang dibangunkan dapat memanfaatkan para penggna ynng ditujui khas.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: KKUM; Gedung buku elektronik; E-Dagang; Transaksi; Sistem inventori
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 19 Sep 2019 08:45
  Last Modified: 19 Sep 2019 08:45
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10477

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item