Laman web Info Unix / Mohd Shazwim S. Hamid Marican

Mohd Shazwim, S. Hamid Marican (2002) Laman web Info Unix / Mohd Shazwim S. Hamid Marican. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (25Mb) | Preview

  Abstract

  Laporan ini adalah tentang projek yang dibangunkan sebagai projek latihan ilmiah. Laporan ini merupakan laoran latihan ilmiah dua. Projek Latihan Ilmiah ini ialah sebuah projek membangunkan laman web yang mengandungi informasi tentang sistem pengendalian UNIX yang dikenali sebagai Laman Web Info UNIX. Laman ini menerangkan fakta-fakta tentang UNIX dengan pada dan jelas. Laman ini dibangunkan supaya menjadi laman yang interaktif dan informatif. Ini adalah untuk menarik lebih ramai pengunjung ke Laman Web Info UNIX yang seterusnya dapat menjadikan laman ini antara laman utama untuk membuat rujukan tentang sistem pengendalian UNIX. Laman web tersebut dapat digunakan oleh pelbagai golongan pengguna tanpa mengira tahap pengetahuannya dalam bidang UNIX. Satu lagi ciri utama Laman Web Info Unix ini ialah penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan di antara pengunjung dengan laman Web yang memberi kemudahan pemahaman kepada para pengunjung yang kurang mahir dalam Bahasa Inggeris. Laman Web Info UNIX dibangunkan dengan bantuan alat-alat 'authoring' seperti Dreamweaver dan Authorware. Selain itu Javascript juga digunakan. Pembangunan projek adalah berasakan Model Prototaip yang dikeluarkan sehingga hasil memuaskan para pengguna. Metodologi, analisa serta rekabentuk projek dibincangkan dalam laporan ini supa proses pembangunan projek dapat difahami dengan lebih jelas lagi.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Pembangunan laman web; Simpanan maklumat; Capaian maklumat
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  T Technology > T Technology (General)
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 07 Oct 2019 09:12
  Last Modified: 07 Oct 2019 09:12
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10491

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item