Belajar al-Quran dengan Tajwid (e-Learn Tajwid) / Muhamad Aizerul Ban

Muhamad Aizerul , Ban (2004) Belajar al-Quran dengan Tajwid (e-Learn Tajwid) / Muhamad Aizerul Ban. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (10Mb) | Preview

  Abstract

  Belajar al-Quran dengan Tajwid atau dengan nama lain e-Learn Tajwid ialah merupakan sebuah laman web yang berbentuk pembelajaran yang membekalkan maklumat mengenai ilmu tajwid di dalamnya. Di antara tujuan utama pembangunan projek ini adalah untuk menarik minat pengguna untuk mempelajari dan mendalami ilmu tajwid dan seterusnya menghapuskan buta tajwid dikalangan pengguna. Laman web ini mengandungi nota pembelajaran ilmu tajwid contoh bacaan al-Quran bertajwid bersuara bagi hukum takwid tersebut serta kuiz tajwid untuk menguji pemahaman pengguna. Pengguna juga boleh mengemukakan sebarang pertanyaan dan komen kepada pentadbir laman web (bagi pengguna yang berdaftar sahaja). Untuk kemudahan pengguna melayari laman web ini enjin pencari turut disediakan. Metodologi yang digunakan bagi membangunkan sistem ini ialah model air terjun dengan prototaip. Model prototaip yang digunakan bersama dapat mengurangkan risiko yang mungkin dihadapi semasa fasa pembangunan.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2003/2004.
  Uncontrolled Keywords: E-Learn Tajwid; Al-Quran; Ilmu tajwid; Model prototaip; Antaramuka
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 07 Oct 2019 11:16
  Last Modified: 07 Oct 2019 11:16
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10536

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item