Siri indeks Al-Quran Surah Al-Ikhlaas / Ammar Mohd. Zain

Ammar, Mohd. Zain (2002) Siri indeks Al-Quran Surah Al-Ikhlaas / Ammar Mohd. Zain. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (31Mb) | Preview

  Abstract

  Kemajuan teknologi kini yang semakin berkembang pesat mula mendapat perhatian oleh masyarakat terutama dalam penggunaan komputer. Kini ia telah menjadi satu keperluan dalam membantu menyelesaikan masalah-masalah yang kompleks dan juga keperluannya dalam bidang pendidikan sebagai alat tambahan dalam membantu proses pembelajaran. Pakej perisian Siri lndeks AI-Quran merupakan satu aplikasi yang dibangunkan untuk menyebarkan maklumat tentang kitab suci AI-Quran dengan memberi fokus terhadap pencarian makna kalimat-kalimat AI-Quran secara elektronik. Ia mempunyai ciri-ciri sebuah aplikasi e-pembelajaran dengan memuatkan elemen-elemen multimedia seperti teks, audio, grafik dan animasi. lni dapat membantu proses pembelajaran menjadi lebih berkesan dan menarik. Pencarian maklumat dan pembelajaran secara tradisional masih lagi diperlukan seperti menggunakan buku dan perbincangan. Manakala parisian ini adalah sebagai satu lagi kaedah pembelajaran yang alternatif. Secara keseluruhannya, parisian ini di bangun dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan Microsoft Visual Basic 6.0 dan Macromedia Flash 5.0 di mana penekanan pembangunannya diberikan kepada kelancaran aliran program dan rekabentuk antaramuka pengguna yang menarik. Pendekatan pembangunan Human Computer Interaction (HCI) digunakan untuk perlaksanaan projek ini dan metodologi pemprototaipan digunakan untuk model rekabentuk antaramuka penggunanya.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002.
  Uncontrolled Keywords: Perisian Siri lndeks AI-Quran; Aplikasi atas talian
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  T Technology > T Technology (General)
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 07 Jan 2020 08:41
  Last Modified: 07 Jan 2020 08:41
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10627

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item