Al-Quran online / Faoni Abdullawapa

Faoni , Abdullawapa (2001) Al-Quran online / Faoni Abdullawapa. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (9Mb) | Preview

  Abstract

  Kemajuan bidang teknologi maklumat pada masa kini sangat menggalakkan di mana ia telah berkembang pesat bukan hanya membabitkan bidang Pendidikan sahaja malah turut membabitkan sektor lain. Perkembangan ini memerlukan kita melakukan beberapa perubahan bagi memenuhi kehendak masyarakat yang sentiasa mengikuti arus evolusi teknologi maklumat. Sesuatu perkara akan menjadi lebih mudah jika ianya dapat dicapai dengan hanya melayari internet. Sasaran projek membina sistem al-Quran online ini adalah untuk menyebarkan maklumat tentang kitab suci al-Quran dengan memberi focus terhadap pencaraian makna kalimah-kalimah al-Quran secara elektronik. Paparan surah adalah merangkumi surah-surah dalam juzu’ 30. Selain itu, terdapat juga ruangan forum yang meberi kemudahan kepada pengguna sistem ini bertukar-tukar informasi mengenai al-Quran. Ia juga mempunyai ciri-ciri sebuah aplikasi e-Pembelajaran dengan memuatkan elemen-elemen multimedia seperti teks, audio, grafik dan animasi. Ini dapat membantu proses pembelajaran menjadi lebih berkesan dan menarik. Projek ini dibangunkan dengan menggunakan metodologi pemprototaipan pantas dan pendekatan Human Computer Interaction (HCI) di mana ia menyediakan keperluan-keperluan yang lengkap dan ia menyokong aplikasi berterusan (rapid application) yang membantu mengurangkan risiko projek. Prinsip-prinsip kejuruteraan perisian iaitu analisis sistem dan rekabentuk diserapkan dalam memulakan dan meneruskan projek ini. Pekej ini dibangunkan dengan menggunakan peralatan perisian seperti Abode Photoshop, Macromedia Dreamweaver MX, Macromedia Flash MX, Macromedia Swish 2.0, My SQL, Sound Forge dan lain-lain.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise - (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: Al-Quran online; Teknologi maklumat; E-Pembelajaran; Human Computer Interaction (HCI); Sound Forge
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 07 Jan 2020 07:17
  Last Modified: 18 Jan 2020 10:36
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10700

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item