Sistem Kewangan Sekolah Menengah, Kajian kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ampuan Jemaah Pelabuhan Klang / Nor Akhma Ya'acob

Nor Akhma, Ya'acob (2001) Sistem Kewangan Sekolah Menengah, Kajian kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ampuan Jemaah Pelabuhan Klang / Nor Akhma Ya'acob. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (23Mb) | Preview

  Abstract

  Pada masa ini banyak sekolah-sekolah di negara maju telah mengaplikasikan teknologi maklumat di dalam pentadbiran dan pengajaran di sekolah mereka. Penggunaan komputer dalam pendidikan tidak dapat dinafikan lagi kepentingannya. Kini kegunaan komputer lebih efektif lagi. Sistem Kewangan Sekolah Menengah dibangunkan adalah untuk memudahkan pengurusan kewangan di sekolah di mana ianya lebih mudah, cepat dan selamat. Selain itu, ianya juga dapat mengatasi masalah yang dihadapi di dalam sistem manual yang digunakan sebelum ini. Model air terjun telah digunakan dengan pendekatan sebagai prototaip dipilih dalam membangunkan sistem ini. Ini bertujuan bagi langkah bagi mengenalpasti masalah yang timbul semasa membangunkan sistem ini nanti. Diharapkan apabila terlaksananya projek ini nanti, ia akan memudahkan pihak pengurusan sekolah di dalam menyimpan rekod kewangan dengan lebih cepat dan efektif. Sistem ini juga mudah untuk digunakan kerana ianya menyediakan aplikasi yang berorientasikan Perantaramuka grafik Pengguna di mana ianya memudahkan kerani di sekolah tersebut berinteraksi dengan pangkalan data yang sedia ada.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2001.
  Uncontrolled Keywords: pPntadbiran dan pengajaran; Sekolah menengah; Teknologi maklumat; Sistem manual
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 08 Jan 2020 06:46
  Last Modified: 18 Jan 2020 10:33
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10726

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item