Sistem penyemakan keputusan peperiksaan secara online/ Ahmad Fazdruo Latin

Ahmad Fazdrun , Latip (2003) Sistem penyemakan keputusan peperiksaan secara online/ Ahmad Fazdruo Latin. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (29Mb) | Preview

  Abstract

  Malaysia kini sedang berkembang pesat dalam bidang teknologi maklumat dan perkomputeran.Pelbagai usaha dan kempen dilakukan kerajaan bagi menggalakan rakyat terutama generasi muda untuk menceburi bidang ini. Sejak Pusat pentadbiran negara dipindahkan ke Putrajaya, kerajaan telah menetapkan maklumt untuk berfungsi penuh sebagai kerajaan elektronik. Dimana didalam persekitaran kerajaan elektronik, segala urusan dilaksanakan tanpa pengunaan kertas. Segala yang dijalankan secara elektronik atau menggunakan komputer. Sebagai menyokong usaha kerajaan, pihak Universiti Malaya telah pun mengambil keputusan untuk mewujudkan sistem pengurusan dan pentadbiran universiti yang berlandaskan penggunaan komputer sepenuhnya. Pelbagai perisian dibangunkan pihak universiti seperti pendaftaran mata pelajaran secara atas talian dan mewujudkan sistem e-mail yang selaras bagi seluruh warga Universiti Malaya yang dipanggil UMmail. Tesis ini merupakan salah satu universiti bagi mewujudkan persekitaran elektronik . Tesis bertajuk Sistem Penyemakan Keputusan secara Online ini menumpukan perhatian kepada menyelesaikan masalah pelajar mendapatkan maklumat keputusan peperiksaan dengan cepat. Cara ini merupakan cara alternatif bagi pelajar untuk mendapatkan maklumat keputusan mereka. Kelebihan yang nyata ialah memudahkan pelajar mencapai maklumat dimana-mana tempat dan pada bila-bila masa mengikut kesempatan masa pelajar itu sendiri.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Sistem elektronik; Peperiksaan; Atas talian
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 30 Apr 2020 03:44
  Last Modified: 30 Apr 2020 03:44
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10739

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item