WebZakat (Sistem pengiraan zakat berasaskan web) / Azniah Zainal Abidin

Azniah, Zainal Abidin (2001) WebZakat (Sistem pengiraan zakat berasaskan web) / Azniah Zainal Abidin. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (11Mb) | Preview

  Abstract

  WebZakat merupakan sistem pengiraan zakat berasaskan web. Tujuan pembangunan sistem ini ialah untuk memudahkan pengguna mengira jumlah zakat yang wajib dibayarnya, lengkap dengan contoh pengiraan dan penjelasan dari Al-Quran, hadis Rasulullah s.a. w dan pendapat para ulamak, selain memberi kemudahan kepada pengguna untuk membuat rujukan berkenaan zakat. WebZakat dibahagikan kepada dua modul utama, iaitu modul pengguna dan modul pentadbir. Modul pengguna mempunyai fungsi rujukan, pengiraan dan pertanyaan manakala modul pentadbir adalah untuk tujuan penyelenggaraan WebZakat rnembolehkan pengguna menggunakan kalkulator zakat yang meliputi lapan jenis zakat harta. Selain itu, pengguna juga boleh menghantar sebarang pertanyaan kepada pihak perujuk yang dicadangkan dengan cara menghantar e-mail pentadbir pula boleh melakukan penyelenggaraan pangkalan data, menambah, menghapus dan mengemaskini maklumat berkaitan zakat. WebZakat ini dibangunkan dengan menggunakan kawalan ActiveX dalam Microsoft Visual Basic 6.0, Active Server Page (ASP) daalam platform Microsoft Windows NT Server 4.0, IIS, Microsoft SQL Server 7.0 untuk pangkalan data, HTML dan VBScript serta Javascript. Dengan wujudnya WebZakat ini, diharapkan ia akan memberi lebih kebaikan dan dapat membantu pengguna mengira zakat dengan cepat, mudah dan tepat serta ia dapat dijadikan rujukan kepada pengguna seterusnya menyedarkan pengguna tenatng peri pentingnya kewajipan berzakat yang wajib ditunaikan oleh setiap Muslim.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: WebZakat; Modul pengguna; Modul pentadbir; Front Page 2000; Pengaturcaraan
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 17 Jan 2020 06:57
  Last Modified: 18 Jan 2020 10:10
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/10778

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item