Sistem kiosk ilmu tauhid di laman web (SisKIT) / Aminuddin Muhammad

Aminuddin, Muhammad (2001) Sistem kiosk ilmu tauhid di laman web (SisKIT) / Aminuddin Muhammad. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (26Mb) | Preview

  Abstract

  Umat Islam menghadapi pelbagai cabaran dari semasa ke semasa, pada setiap zaman. Cabaran-cabaran itu mula datang dalam pelbagai bentuk dan melalui cara yang berlainan. Antara cabaran terbesar yang dihadapai oleh umat Islam kini adalah cabaran terhadap akidah dan tauhid mereka. Akidah adalah merupakan softport bagai umat Islam. Ia merupakan elemen terpenting dalam diri yang membentuk kekuatan dalaman diri umat Islam berkenaan perkara-perkara ghaibiah dan ketuhanan. Softport ini perlu dijaga, diasah dan memerlukan kepada canangan melalui amalan dan ilmu agama. Ia juga merupakan tempat terlemah pada umat Islam, andaikata mereka tidak mengambil berat berkenaan hal sedemikian. Ini kerana cabaran mendatangjuga adalah melalui kaedah yang halus. Justeru itu, dengan terbinanya Sistem Kiosk Dmu Tauhid (SisKIT) di Laman Web, akan dapat membuka pemikiran umat Islam tentang kepentingan akidah dan tauhid dalam diri mereka. Kekaburan berkaitan akidah dan tauhid masih berleluasa lantaran kejahilan umat Islam sendiri. Jadi dengan adanya sistem sebegini, sekurang-kurangnya dapat membuka kembali minda dan menutup pintu kejahilan umat islam.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2001.
  Uncontrolled Keywords: Kiosk; Ilmu tauhid; Akidah dan tauhid; Laman web
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 27 Feb 2020 07:43
  Last Modified: 27 Feb 2020 07:43
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11003

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item