Sistem Kawalan Vending Machine (VMCS) / Norhaidah Abd. Ghani

Norhaidah , Abd. Ghani (2002) Sistem Kawalan Vending Machine (VMCS) / Norhaidah Abd. Ghani. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (7Mb) | Preview

  Abstract

  Latihan ilmiah merupakan satu kursus wajib bagi pelajar tahun akhir untuk memenuhi keperluan Sarjana Muda Sains Komputer di Universiti Malaya. Melalui kursus ini, pelajar perlu membuat satu projek di mana pelajar dapat mengaplikasikan apa yang telah dipelajari selama ini. Projek yang dibangunkan ini merupakan sebuah sistem yang dikenali sebagai Sistem Kawalan Vending Machine. Sistem Kawalan Vending Machine adalah satu simulasi mengenai Vending Machine. Merupakan sebuah sistem yang menyerupai peralatan mesin dan beroperasi menggunakan butang-butang kawalan. Sistem ini berfungsi untuk merekodkan maklumat minuman dan jumlah wang yang ada dan membuat pengemaskinian. Sistem ini juga memberi kemudahan kepada pengguna untuk menggunakan perkhidmatan Vending Machine. Sistem dilaksanakan di dalam persekitaran Windows 98. Perisian yang digunakan untuk membangunkan sistem ini ialah Visual Basic 6.0 sebagai antaramuka pengguna dan Microsoft Access 2000 sebagai pangkalan data. Perisian ini dipilih kerana ia mempunyai ciri-ciri menarik dan mempunyai beberapa kemudahan yang dapat membantu proses pembangunan sistem.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Sistem Kawalan Vending Machine (VMCS); Microsoft Access 2000; Penyimpanan maklumat; Dynnmic Link Library (DLL); Pangkalan data
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 18 Feb 2020 07:01
  Last Modified: 18 Feb 2020 07:01
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11042

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item