Enjin carian berasaskan web: intai.com / Natasha Nadia Mohd Nazuri

Natasha Nadia, Mohd Nazuri (2003) Enjin carian berasaskan web: intai.com / Natasha Nadia Mohd Nazuri. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (28Mb) | Preview

  Abstract

  Secara amnya, Projek Ilmiah I ini merangkumi bahagian pengenalan, kajian literasi, metodologi dan analisa sistem serta rekabentuk bagi enjin carian berasaskan web saya yang diberi nama intai.com. Pada bahagian pengenalan saya telah menerangkan mendefiniskan masalah, objektif, skop serta perancangan bagi menjayakan Projek Ilmiah I ini. Pada bahagian kajian literasi pula, analisa telah dijalankan ke atas enjin carian yang terdahuJu sama ada secara manual atau pun terhadap enjin carian yang sedia ada. Dalam bahagian metodologi pula, saya telah membuat kajian mendalam tentang model atau teknik yang akan digunakan untuk membuat enjin carian ini iaitu Model Air Terjun termasuklah kelebihannya Di samping itu, saya juga menerangkan tentang cara penyelidikan yang telah saya jaJankan bagi mendapatkan maklumat yang secukupnya berkaitan enjin carian seperti temubuaJ dan pembacaan. Kajian juga telah dibuat terhadap keperluan fungsian, bukan fungsian serta perkakasan dan perisian yang diperlukan untuk membina intai.com ini. Pemilihan perisian yang baik akan menentukan keberkesanan enjin carian yang dibina kelak. Pada bahagian akhir sekali bagi Projek Ilmiah I ini iaitu rekabentuk sistem, saya telah membuat beberapa antaramuka yang terlibat dalam enjin carian saya supaya pengguna dapat melihat gambaran dengan lebih jelas tentang bagaimana enjin carian saya berfungsi. Diharapkan intai.com ini sedikit sebanyak dapat berfungsi sepenuhnya, selari dengan enjin carian yang lain. Ini seterusnya secara tidak langsung menyumbangkan maklumat yang berguna kepada pengguna.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, Universiti Malaya, 2003.
  Uncontrolled Keywords: intai.com; Enjin carian; Pengurusan data; Perisian komputer
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 25 Mar 2020 11:32
  Last Modified: 03 Jan 2023 04:25
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11125

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item