Peranan agensi berkanun dalam merealisasikan konsep petani moden (Satu kes studi tentang fungsi MADA dalam pembangunan masyarakat tani di lokaliti F-IV Rancangan Pengairan Muda Kedah) / Hazizan Md. Noon

Hazizan, Md. Noon (1984) Peranan agensi berkanun dalam merealisasikan konsep petani moden (Satu kes studi tentang fungsi MADA dalam pembangunan masyarakat tani di lokaliti F-IV Rancangan Pengairan Muda Kedah) / Hazizan Md. Noon. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (10Mb) | Preview

  Abstract

  Kepesatan perkembangan pembangunan di bidang ekonomi khususnya telah memaparkan satu senario baru bagi kemajuan Malaysia sejak kemerdekaannya. Salah satu unsur penting dalam pekembangan ekonomi negara ialah kewujudan institusi-institusi dan agensi pembangunan yang bertujuan membangunkan masyarakat mengikut fungsi dan tugas masing-masing. Di sektor pertanian, bidang pertanian padi khusunya di kawasan Jelapang Padi Malaysia menjadi fokus penting dalam projek pembangunan negara. Rancangan tanaman padi dua kali setahun dengan pengenalan Skim pengairan Muda di kawasan memberi erti yang besar dalam konteks ini. MADA sebagai agensi berkanun yang berfungsi secara langsung di peringkat perlaksanaan program pembangunan ini menarik minat penulis untuk membuat kajian mengenainya terutama berhubung dengan realiti kewujudannya dalam menepati cita-cita negara yang tersebut. Komuniti tani sebagai sasaran golongan annovator untuk dimajukan dengan cara difusi elemen-elemen moden ke dalam masyarakat yang masih di peringkat tradisional patut dinilai dari segi pencapaiannya dari masa ke semasa. Ini diharap dapat sekaligus mengesan keberkesanan agensi pembangunan dengan melihat implikasi-implikasi positif dan negatif yang lahir dari kewujudannya. Dengan mengambil lokaliti F-IV sebagai sample bagin kajian yang agak mendalam penulis berharap dapat melihat secara partial satu keseluruhan peranan yang dimainkan oleh MADA di kawasan muda. Perbezaan-perbezaan kecil dari segi kedudukan geografi, budaya kecil dan seumpanya dengan kawasan-kawasan lain di kawasan muda tidak menghalang lokaliti F-IV untuk dianggap sebagai sebahjagian dari satu keseluruhan masyarakat tani kawasan muda yang besar. Menerusi kajian beberapa kekuatan/keistimewaan dalam MADA dapat dikesan secara nyata, melambangkan sumbangannya terhadap pembangunan masyarakat tani. Di masa yang sama beberapa kelemahan dapat dilihat terutama di peringkat perlaksanaan yang lebih teknikal yang kadang-kadang jika tidak diawasi dengan baik, boleh menjejaskan hasrat/objektif MADA sendiri. Semua ini terangkum di dalam 5 bab yang terdapat di dalam Latihan ilmiah ini iaitu: Bab I - Pengenalan Bab II - Rangka konsep dan latarbelakang Bab III – MADA di lokaliti F-IV relaiti perlaksanaan program Bab IV – Apreasiasi pencapaian program pembangunan ke atas masyarakat tani permasalahan dan cadangan llab V – Penutup Dengan kedudukan ini, dapatlah diukur sejauhmana prestasi MADA sejak penubuhannya dalam merealisasikan tugasnya dan bagi meningkatkan khidmat yang lebih bermakna penulis mengutarakan cadangan-cadangan sendiri berdasarkan kajian yang dijalankan. Semoga dengan kajian sebegini, setiap ahli masyarakat dapat berfungsi dalam membangunkan masyarakat Malaysia seluruhnya mengikut kedudukan dan kemampuan masing-masing.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1983/1984.
  Uncontrolled Keywords: Petani moden; MADA; Skim pengairan Muda; Ekonomi; Sektor pertanian
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  S Agriculture > S Agriculture (General)
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 25 Mar 2020 11:00
  Last Modified: 25 Mar 2020 11:00
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11129

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item