Kesan pembangunan luar bandar ke atas keadaan sosio-ekonomi masyarakat – Satu kajian kes di Kampung Belokok, Kampung Sungai Senai, Kampung Sungai Peradin dan Kampung Sungai Punai, Pontian, Johor / Rosli Yacob

Rosli , Yacob (1986) Kesan pembangunan luar bandar ke atas keadaan sosio-ekonomi masyarakat – Satu kajian kes di Kampung Belokok, Kampung Sungai Senai, Kampung Sungai Peradin dan Kampung Sungai Punai, Pontian, Johor / Rosli Yacob. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (21Mb) | Preview

  Abstract

  Latihan ilmiah ini menumpukan perbincangan kepada soal-soal pembangunan dan kesannya terhadap keadaan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar. Dalam I, pengkaji telah membincangkan beberapa konsep pembangunan dan mengemukakan dua model pembangunan iaitu model Equilibrium dan model Konflik. Adalah penting untuk membincangkan kedua-dua model ini memandangkan rancangan-rancangan pembangunan di Malaysia sedikit sebanyak mempratikkan andaian-andaian yang terdapat dalam kedua-dua model ini. Dalam bab II, perbincangan menyentuh tentang latar belakang penduduk dari segi sejarah dan keadaan sosio-ekonomi masyarakat di kawasan kajian. Aspek-aspek ekonomi yang dihuraikan termasuklah dari segi pekerjaan, pendapatan, pola pemilikan tanah, simpanan wang dan tabungan penduduk. Manakala susun lapis masyarakat, tingkat pelajaran dan kesihatan merupakan aspek-aspek sosial dibincangkan. Masalah kemiskinan yang dihadapi oleh penduduk dari segi ekonomi dan sosial telah dibincangkan dalam bab III. Tujuan perbincangan ini adalah untuk memperlihatkan bagaimana sesuatu rancangan pembangunan dilaksanakan dalam usaha untuk mengatasi masalah-masalah yang timbul. Untuk itu, pengkaji menumpukan terhadap projek Johor Barat sebagai satu rancangan pembangunan dalam bab IV. Bab V merupakan satu penilaian tentang kesan-kesan pembangunan yang telah dijalankan. Dalam bab ini, pengkaji mendapati bahawa beberapa rancangan pembangunan yang dilaksanakan gagal mencapai matlamatnya. Ini diketahui dari agihan pendapatan penduduk yang tidak seimbang. Dalam bab terakhir, pengkaji menyimpulkan bahawa pendekatan diffusi yang dipraktikkan dalam rancangan pembangunan di Malaysia gagal mencapai matlamatnya. Oleh itu, pengkaji mengemukakan pendekatan Marxist dalam model Konflik sebagai alternatif lain untuk pembangunan.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1985/1986.
  Uncontrolled Keywords: Pembangunan luar bandar; Sosio-ekonomi; Model Equilibrium; Model Konflik; Pembangunan
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HN Social history and conditions. Social problems. Social reform
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 14 Apr 2020 03:35
  Last Modified: 14 Apr 2020 03:35
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11147

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item