Sistem pilihanraya elektronik Universiti Malaya (SPEUM) / Noraliza Aboo Bakar

Noraliza , Aboo Bakar (2003) Sistem pilihanraya elektronik Universiti Malaya (SPEUM) / Noraliza Aboo Bakar. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (39Mb) | Preview

  Abstract

  Laporan ini disediakan untuk memenuhi kriteria kursus WXEX 3181- PROJEK ILMIAH TAHAP AKHIR 1 iaitu kursus wajib bagi semua bakal graduan untuk memperolehi Sarjana Muda Sains Komputer Universiti Malaya. Kursus ini mengkhendaki pelajar membangunkan sebuah sistem mengikut fasa-fasa pembangunan bagi mengaplikasikan pengetahuan yang diperolehi secara pratikal. Maka, Sistem E-Pilihanraya UM(E-PUM) ini dibangunkan melalui aplikasi teori dan pratikal secara menyeluruh dan konsisten agar dapat mencapai matlamat serta objektif asal pengajian jurusan Sains Komputer dan Teknologi Maklumat.Projek pembangunan Sistem Pilihanraya Elektronik Universiti Malaya atau dikenali sebagai SPEUM telah dipilih sebagai memenuhi syarat untuk menjalani kursus ini. SPEUM merupakan satu sistem berkomputer yang berasaskan web yang disasarkan untuk kegunaan Bahagian Hal Ehwal Pelajar UM yang menguruskan proses pilihanraya dan juga pelajar UM yang layak mengundi. Sistem ini dibangunkan untuk menggantikan proses manual dan bertujuan mengurangkan beberapa masalah yang dikenal pasti selain memberi kemudahan proses secara manual dari segi keselamatan, pengurusan maklumat yang lebih sistematik, pengiraan undian yang automatik dan tepat, mudah untuk dirangkaika, menyediKan antaramuka yang menarik dan interaktif, serta mudah digunakan. SPEUM diharapkan dapat beroperasi dengan baik dan dapat memberi kesinambungan kepada pembangun agar diperbaiki kelemahan-kelemahan sistem mengikut perubahan zaman dan mengikut kemahiran pembangun.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Sistem pilihanraya elektronik; Universiti Malaya; Mengundi; Aktiviti pelajar
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 27 May 2020 05:49
  Last Modified: 27 May 2020 05:49
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11180

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item