Kadar tukaran matawang (online currency converter) / Chaba Jilang

Chaba , Jilang (2004) Kadar tukaran matawang (online currency converter) / Chaba Jilang. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (33Mb) | Preview

  Abstract

  Kemajuan di dalam bidang teknologi maklumat pada masa kini sangat menggalakan di negara ini. Bidang teknologi maklumat telah berkembang pesat tidak hanya membabitkan bidang pendidikan sahaja malah turut membabitkan sektor-sektor lain seperti perdangangan elektronik dan juga badan kewangan. Perkembangan ini memerlukan kita melakukan beberapa perubahan bagi memenuhi hendak masyarakat yang sentiasa berasa di arus evolusi teknologi maklumat, Sesuatu perkara akan menjadi lebih mudah jika ianya dapat dicapai dengan hanya melayari internet. Sasaran projek ini adalah untuk membina satu Laman Web Tukaran Nilai Matawang untuk membantu orginisasi ataupun individu yang terbabit di dalam tukaran nilai matawang. Ia bertujuan untuk lebih memudahkan lagi proses tukaran matawang yang ada sekarang. Iaitu boleh menggangarkan jumlah tertentu sebelum melakukan sebarang tukaran terhadap sesuatau matawang. Projek ini dibangunkan dengan menggunakan metodologi spiral di mana ia menyediakan keperluan-keperluan yang lengkap dan ia menyokong aplikasi berterusan(rapid appilacation) yang membantu mengurangkan risiko projek. Prinsip-prinsip kejuruteraan perisian iaitu analisis sistem, rekabentuk, telah diserapkan di dalam memulakan dan meneruskan projek ini nanti.Pakej ini telah dibangunkan dengan menggunakan peralatan perisian seperti "Internet Information Services(IIS)" bersama dengan perisian untuk membina kod seperti Microsoft Visua; Interdev 6.0 dan Macromedia Dreamweaver MX dan juga alatan lain seperti Macromedia Fireworks MX dan lain-lain.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2003/2004.
  Uncontrolled Keywords: Tukaran matawang asing; Atas talian; Perdagangan matawang
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: UNSPECIFIED
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 02 Jun 2020 02:25
  Last Modified: 02 Jun 2020 02:25
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11232

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item