USB Transceiver / Nor Wany Affinda Mhd Postotdin Afandi

Nor Wany Affinda , Mhd Postotdin Afandi (2005) USB Transceiver / Nor Wany Affinda Mhd Postotdin Afandi. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (20Mb) | Preview

  Abstract

  Pembangunan dalam teknologi komunikasi memerlukan suatu teknologi yang lebih maju dan canggih. Ia mempunyai kaitan dengan projek ini di mana ia melibatkan penghantaran dan penerimaan data melalui USB dengan menggunakan VHDL.Pada hari ini, kelancaran komunikasi amat penting dan ianya juga amat disokong oleh peranti-peranti yang moden pada masa kini. Contohnya, USB 2.0 merupakan salah satu peranti yang digunakan untuk berkomunikasi di mana USB berperanan di dalam penghantaran dan penerimaan data. Kewujudan USB telah dapat menyelesaiakn beberapa masalah yang timbul dari dulu lagi seperti penyambungan kabel-kabel peranti komputer yang berselirat, perkongsian port sesiri antara pencetak dan modem yang menyebabkan prosesnya perlahan dan bilangan slot kad yang terhad bagi peranti yang memerlukan penyambungan pantas. Selain itu, USB telah memberikan satu cara tunggal, berpiawai dan mudah digunakan bagi penyambungan kabel dari satu hinggalah 127 peranti ke satu komputer. Ia juga menyediakan bandwith tambahan untuk multimedia dan aplikasi storan serta kelajuan transmisi data yang lebih pantas.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2004/2005.
  Uncontrolled Keywords: USB; Peranti; Pembangunan teknologi dan komunikasi; Peralatan komputer
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  T Technology > T Technology (General)
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 04 Feb 2021 02:18
  Last Modified: 04 Feb 2021 02:18
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11299

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item