Sistem Cerdas Pembelajaran Pembezaan Fungsi Matematik (PFITS) / Zainab Sulaiman

Zainab, Sulaiman (2001) Sistem Cerdas Pembelajaran Pembezaan Fungsi Matematik (PFITS) / Zainab Sulaiman. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (17Mb) | Preview

  Abstract

  Pembelajaran melalui komputer menjadi semakin popular dan pelbagai kajian dilakukan untuk menghasilkan sistem pembelajaran yang lebih baik dan efektif untuk menarik minat para pelajar dan meningkatkan fahaman dan kebolehan pelajar. Projek ini secara khususnya memberi penumpuan terhadap pembangunan Sistem Cerdas Pembelajaran (Intelligent Tutoring System - ITS) bagi Pembezaan Fungsi (PFITS). Pembezaan merupakan satu topik kalkulus yang melibatkan fahaman beberapa langkah penyelesaian dengan menggunakan petua-petua matematik seperti petua tambah dan petua rantai. Ia berbeza berbanding algebra yang lebih melibatkan kepada penggunaan rumus dan aplikasi rumus yang tidak melibatkan banyak langkah penyelesaian. PFITS ini juga dapat membantu pengajar untuk pembelajaan yang lebih baik kerana pembelajaran secara tradisional adalah tidak konsisten dan sistematik disebabkan oleh faktor-faktor kelemahan semulajadi manusia walaupun mereka pakar dalam bidang tersebut. PFITS ini juga memberi rekabentuk sistem yang meliputi bidang kalkulus, pengetahuan dalam penggunaan komputer dan Pedagogy dalam penghasilan pembelajaran dengan cara yang lebih efektif Penggunaan aplikasi multimedia dalam pembangunan sistem seperti Asyrnetrix ToolBook 4.0, Adobe Photoshop 5.5 dan Director 8 dapat membatu dalam menghasilkan persekitaran pembelajaran yang lebih menarik. Pembangunan pakej pembelajaran PFITS ini melibatkan tiga (3) modul utama iaitu teori-teori pembezaan yang tediri daripada nota-nota (modul pakar), pengujian pelajar dalam pencapaian menyelesaikan masalah dan modul tutorial yang melibatkan penyelesaian langkah demi langkah sehingga pelajar memperolehi jawapan yang betul. PFITS bertujuan untuk membantu para pelajar dalam menyelesaikan segala masalah yang dihadapi dalam pembezaan serta menganalisis kesalahan konsep dan pengiraan yang dilakukan oleh pelajar dan seterusnya memberi penerangan secara langkah demi langkah penyelesaian kepada pelajar sehingga memperolehi jawapan yang betul dan tepat. Bagi jawapan yang salah, sistem akan menerangkan kesalahan yang dilakukan dan memberi tunjuk ajar atau petua kepada pelajar untuk penyelesaiannya. Jika jawapan yang dijawab adalah betul, sistem akan memberi pelajar arahan seterusnya untuk peringkat yang lain bagi menyelesaikan masalah tersebut. Sistem akan sentiasa mengawasi jawapan pelajar dan bersedia memberi bantuan berbentuk nota, tutor dan rumus jika diminta oleh pelajar. Pembelajaran secara individu dengan tindakbalas serentak antara dua pihak yang diperlukan terdapat dalam sistern ini.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: Sistem matematik; Intelligent Tutoring System
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 01 Jun 2021 01:36
  Last Modified: 01 Jun 2021 01:36
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11325

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item