Tajwid Tutoring System / Hayati Zakaria @ Ariffin

Hayati, Zakaria @ Ariffin (2004) Tajwid Tutoring System / Hayati Zakaria @ Ariffin. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (22Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian untuk menjadikan komputer 'memahami' pertuturan manusia telah menjadi kemestian apabila komputer semakin digunakan dalam membuat sesuatu tugas yang berkaitan. Kajian pengecaman yang paling popular di kalangan para pengkaji ialah kajian untuk untuk mengenalpasti pertuturan walaupun ditutur oleh pelbagai jenis penutur. Oleh sebab itulah, Tajwid Tutoring System yang dibangunkan dapat memenuhi kriteria sebagai atu sistem pengecaman pertuturan yang tak bergantung penutur(speaker independent). Tajwid Tutoring System merupakan satu sistem yang bertujuan untuk mengenalpasti bacaan Tajwid pelbagai jenis pengguna. Ayat Al-Qur'an Yang mempunyai hukum Tajwid Ikhfak Hakiki digunakan sebagai satu contoh mudah yang digunakan oleh sistem ini. Sistem dibangunkan menggunakan persian MATLAB Version 6.5. Antaramuka GUIDE yang merupakan salah satu tool di dalam perisian ini turut dibina menjadi perantara sistem dengan pengguna. Pengguna dapat merekod suara dan sistem akan mengecam isyarat suara pengguna dan seterusnya akan mengeluarkan komen mengenai bacaan ayat Al-Qur'an yang dibaca oleh pengguna.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2003/2004.
  Uncontrolled Keywords: Tajwid; Tutoring system; Al-Quran
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 01 Jun 2021 01:24
  Last Modified: 01 Jun 2021 01:24
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11332

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item