Sistem pendaftaran atas talian (SPPT) / Asunita Moi Onthrojami

Asunita Moi , Onthrojami (2003) Sistem pendaftaran atas talian (SPPT) / Asunita Moi Onthrojami. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (33Mb) | Preview

  Abstract

  Sistem Pendaftaran Atas Talian (SPPT) merupakan suatu projek yang membolehkan Pelajar mendaftar secara atas talian dari mana-mana sahaja. Ia merupakan satu sistem yang dibangunkan secara web. Ia akan menggantikan kaedah manual kepada sistem berkomputer iaitu secara elektronik. Ini seterusnya dapat meningkatkan urusan pendaftaran berlaku dengan lebib sistematik dan cepat. Objektif pembangunan projek SPPT adalab membolehkan pelajar yang ingin mengambil peperiksaan STPM boleh mendaftar secara atas talian.SPPT mengaplikasikan senibina pelayan pelanggan. Terdapat tiga modul didalam sistem ini iaitu modul pelajar (pelajar umum dan pelajar berdaftar), modul pentadbir dan modul kakitangan. Penguna-penguna ini mempunyai tahap kemasukkan yang berlainan mengikut jenis nama pengguna(username). Kajian literasi meliputi terhadap berbagai-bagain tajuk yang berkaitan dengan pembangunan sistem pendaftaran bertapakkan web. Strategi pembangunan SPPT adalah berdaSarkan model kitar Air Terjun dengan Prototaip. Ianya mengaplikasikan metodologi rekaan atas-bawah. Pelayan web bagi SPPT adalah " Personel Web Server' yang digunakan dalam persekitaran sistem operasi Windows 98, dimana pangkalan data yang digunakan adalah Microsoft Access 2000. Bahasa pengaturcaraan utama bagi membangunkan sistem ini adalah "Active Server Page".

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree)- Faculty of Computer Science & Information Technology, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Pendaftaran pelajar; Atas talian; Pengurusan data
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 05 Jul 2021 09:38
  Last Modified: 05 Jul 2021 09:38
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11415

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item