Sistem rekod penyewaan video / Syamsul Bahri Jori

Syamsul Bahri , Jori (2002) Sistem rekod penyewaan video / Syamsul Bahri Jori. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (41Mb) | Preview

  Abstract

  Sistem Rekod Penyewaan Video atau ringkasnya SRPV, adalah sebuah sistem pangkalan data e1ektronik yang akan dibina khusus untuk menguruskan maklumat berkaitan dengan penyewa-penyewa dan juga maklumat tentang pita video. Sistem Rekod Penyewaan Video ini juga merupakan satu sistem inventori berkomputer bagi pengurusan penyewaan pita video di kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan penyewaan video. Sistem yang boleh digunakan oleh pekedai-pekedai yang menguruskan penyewaan pita video ini menggunak:an pendekatan secara stand-alone atau berdiri sendiri. la direkabentuk dengan berkonsepkan ramah pengguna. Ia juga mempunyai antaramuka yang menarik serta profesional, mudah untuk difahami dan digunakan. Sistem yang menggunakan pangkalan data back-end ini diharap dapat mengantikan sistem manual bagi pengurusan penyewaan video. Pengguna tidak perlu lagi menggunakan cara lama dalam perekodan mereka yang mana ianya mengambil masa untuk melakukan pengemaskinian dan mungkin berlaku pertindihan data didalam rekod mereka. Tambahan pula, SRPV juga dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan iaitu dengan pengunaan login yang mamppu untuk memelihara dan mempertingkatkan intergriti sistem. SPRV juga mampu mengurangkan penggunaan kertas dalam penyimpanan data sekaligu ia membantu ke arah pembentukan persekitaran tanpa kertas atau lebih dikenali sebagai paperless environment.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) - Faculty of Computer Science & Information Technology, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Sistem Rekod Penyewaan Video; Pangkalan data e1ektronik; Inventori berkomputer; Pengurusan maklumat
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 30 Jul 2021 10:31
  Last Modified: 30 Jul 2021 10:31
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11524

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item