Sistem Pakar Pemilihan Kerjaya (SPPK) / Azmeer Muhtar

Azmeer, Muhtar (2003) Sistem Pakar Pemilihan Kerjaya (SPPK) / Azmeer Muhtar. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (30Mb) | Preview

  Abstract

  Sistem Pakar Pemilihan Kerjaya (SPPK) merupakan sebuah sistem pakar yang dibangunkan untuk memodelkan kebolehan seseorang pakar dalam menentukan kerjaya yang sesuai untuk pengguna berdasarkan ciri-ciri tertentu dan juga sebagai penasihat kepada pengguna berkenaan dengan kerjaya. Sistem pakar ini berkebolehan dalam memberi penyelesaian, penerangan serta cadangan setelah input dimasukkan oleh pengguna. SPPK dibangunkan dengan menggunakan teknik perwakilan pengetahuan berasaskan perundangan atau syarat dan teknik taakulan rantaian ke hadapan. Komponen utama sistem adalah pangkalan pengetahuan dan enjin inferens di mana pangkalan pengetahuan mengandungi domain pengetahuan yang diperolehi daripada pakar kerjaya manakala enjin inferens bertindak sebagai pemproses pengetahuan. Sistem ini dibangunkan menggunakan perisian Visual Prolog 5.2 dan boleh dilarikan di dalam komputer peribadi yang menggunakan persekitaran Window 9x dan ke atas.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Sistem Pakar Pemilihan Kerjaya (SPPK); Teknik taakulan rantaian; Visual Prolog 5.2
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  T Technology > T Technology (General)
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 04 Feb 2021 03:46
  Last Modified: 04 Feb 2021 03:46
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11564

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item