Kedudukan dan pola pemilikan tanah yang melebihi 100 ekar di Batu Pahat / Hasbullah Hassan

Hasbullah, Hassan (1984) Kedudukan dan pola pemilikan tanah yang melebihi 100 ekar di Batu Pahat / Hasbullah Hassan. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (23Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian ini adalah mengenai tanah-tanah yang melebihi 100 ekar di daerah Batu Pahat. Apa yang cuba diperhatikan ialah kedudukan dan pola pemilikan tanah-tanah tersebut. Di samping itu juga, akan dilakukan perbandingan antara tanah-tanah sedemikian yang terdapat pada masa awal pemilikannya dan pada masa sekarang. Kajian ini akan dibahagikan kepada empat bab. Bab I akan menghuraikan tentang asas-asas kepada kajian. Apa yang dihuraikan ialah mengenai bidang dan tujuan kajian, methodologi kajian, masalah kajian dan latarbelakang tempat. Dalam Bab 2, pengkaji akan meneliti pola-pola pemilikan tanah-tanah yang melebihi 100 ekar dari perspaktif kategori pemilik. Kajian juga dilakukan terhadap mukim-mukim yang terlibat. Kategori-kategori pemilik tersebut ialah kerajaan, persendirian, syarikat dan tiada maklumat. Di dalam bab ini juga akan dilakukan perbandingan antara pemilik-pemilik pertama dan terakhir bagi kategori pemilik dan mukim. Bab 3 pula akan menerangkan pola-pola pemilikan tanah yang terdapat dikalangan berbagai golongan ethnik. Golongan-golongan ethnik tersebut ialah Melayu, Cina, India dan lain-lain golongan ethnik. Pola-pola pemilikan berbagai golongan ethnik ini juga akan dilihat dari aspek berbagai mukim yang terlibat. Perbandingan antara pemi]ik pertama dan terakhir juga akan dilakukan. Di dalam bab ini juga akan di huraikan berkenaan dengan pola pemindahan hakmilik yang berlaku pada tanah-tanah tersebut. Bab 4 pula ialah tentang kesimpulan-kesimpulan yang dapat dibuat hasil dari kajian yang telah dilakukan. Ia juga mengandungi penutup pada kajian.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1983/1984.
  Uncontrolled Keywords: Pemilikan tanah; 100 ekar; Batu Pahat
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 10 May 2021 04:15
  Last Modified: 10 May 2021 04:15
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11654

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item