Masalah Identiti Golongan Sino-Indian di Malaysia / Usha Devi K. Arumugam

Usha Devi, K. Arumugam (1990) Masalah Identiti Golongan Sino-Indian di Malaysia / Usha Devi K. Arumugam. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (15Mb) | Preview

  Abstract

  Kertas ini merupakan satu kajian terhadap golongan anak-anak hasil perkahwinan antara orang keturunan Cina dan India. Tujuan diadakan penyelidikan ini ialah untuk melihat cara hidup serta pandangan golongan ini. Selain daripada merupakan satu kurnpulan minoriti, mereka juga boleh dianggap sebagai golongan marginal (pinggiran). Kertas penyelidikan ini terdiri daripada enam bab. Bab I adalah pengenalan terhadap topik ini. Ia juga membincangkan tujuan kajian, metod dan masalah yang dihadapi. Juga diselitkan teori-teori manusia marginal oleh beberapa ahli sosiologi. Bab II membincangkan masyarakat Malaysia di dalam konteks golongan Sino-Indian. Bab III pula melihat pengaruh keluarga ke atas masyarakat Sino-Indian. Kumpulan etnik, agama dan tahap pendidikan ibubapa juga dikaji di dalam mempengaruhi anak-anak Sino-Indian. Bab IV adalah mengenai pengaruh rakan-rakan dari sekolah rendah sehingga peringkat universiti. Reaksi rakan-rakan terhadap marginaliti Sino-Indian dan respon Sino-India terhadap reaksi ini juga dilihat. Bab V membincangkan sikap dan persepsi Sino-Indian serta pengalaman-pengalaman mereka.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1989/1990.
  Uncontrolled Keywords: Sino-Indian; Perkahwinan campur; Tradisi dan budaya
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 10 Nov 2020 04:50
  Last Modified: 14 Jan 2021 07:25
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11718

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item