Perkhawinan dan Percheraian dikalangan masyarakat Melayu : Khususnya bagi Mukim Kelebang Besar dan Mukim Bukit Rambai, Melaka / Mohd Ali Mohamad

Mohd Ali, Mohamad (1965) Perkhawinan dan Percheraian dikalangan masyarakat Melayu : Khususnya bagi Mukim Kelebang Besar dan Mukim Bukit Rambai, Melaka / Mohd Ali Mohamad. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (21Mb) | Preview

  Abstract

  Sering kita melihat gambar-gambar pengantin bersanding dalam surat-surat khabar dan majallah-majallah dengan pengantin-pengantin yang tersenyum kelom - maalumlah orang-orang yang berasa gembir menempuh hidup baru tetapi maseh malu-malu lagi - dan disertai dengan iringan doa semoga kekal dan bahagia. tetapi berapa banyakkah daripada perkahwinan yang menampakkan kegembiraan itu yang kekal dan bahagia? Soal ini mendatangkan tanda tanya pada saya, iaitu berapa ramaikah daripada mereka yang mendirikan rumah tangga yang dapat hidup bahagia hingga keanak chuchu. Andai kata kematian sahaja yang akan memisahkan suami isteri itu. Jawabnya sangat mengechiwakan kerana banyak daripada perkahwinan orang Melayu itu tarkandas dipertengahan jalan, malah ada yang dipangkal jalan lagi. Tidak sunyi pula kita membacha dalam surat-surat khabar berita-berita percheraian seperti aiAnu telah mencheraikan isterinya. Meraka mempunyai enam orang anak yang maseh kachil lagi. Membacha berita seperti ini sangat menyayat hati dan mungkin menimbulkan perasaan belas kasehan pada pembacha yang mengenangkan nasib anak-anak yang tidak bordosa dan yang malang itu. Namun bagitu banyak rumah tangga yang seperti ini yang telah menjadi pechah belah akibat daripada percheraian. Perhubongan perkahwinan adalah perhubongan yang paling erat serta penoh dengan keperchayaan. Oleh kerana itu perpechahannya sudah tentu akan menimbulkan pengalaman yang pahit.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1965.
  Uncontrolled Keywords: Adat perkahwinan; Masyarakat MElayu; Kadar penceraian; Melaka
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 10 Nov 2020 04:44
  Last Modified: 10 Nov 2020 04:44
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11724

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item