Pakej cerita-Cerita Islam untuk kanak-kanak (kisah & teladan) / Adilah Ahmad Kamal

Adilah, Ahmad Kamal (2002) Pakej cerita-Cerita Islam untuk kanak-kanak (kisah & teladan) / Adilah Ahmad Kamal. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (41Mb) | Preview

  Abstract

  Pakej Kisah & Teladan adalah sebuah perisian yang dibangunkan untuk menyediakan bahan bacaan yang berunsur keislaman kepada kanak-kanak khususnya yang berumur antara 6 hingga 9 tahun. Pakej ini bertujuan untuk mendedahkan kanak-kanak kepada cerita-cerita Islam supaya wujud suasana pembelajaran berunsur keislaman sejak dari peringkat awal lagi. Secara ringkasnya pakej ini terdiri daripada modul Cerita, modul Hiburan, modul Doa dan modul Aktiviti. Dengan adanya pakej ini diharap pembacaan dan pembelajaran kanak-kanak akan menjadi lebih menyeronokkan dengan kewujudan pelbagai elemen multimedia. Namun begitu, bimbingan daripada ibubapa dan orang dewasa masih diperlukan semasa proses pembelajaran berjalan.Perisian utama yang digunakan untuk membangunkan perisian ini ialah Macromedia Director 8.0 dan Flash 4.0. Manakala metodologi pembangunan yang digunakan untuk adalah model Air Terjun yang digabungkan dengan konsep HCI. Pembangun mengambil masa selama lebih kurang 5 minggu untuk membuat kaji selidik, analisis serta rekabentuk untuk perisian ini. Fasa implementasi dilakukan selama 14 minggu dan kemudian pengujian sistem dilakukan. Dalam masa yang sama proses dokumentasi turut berjalan. Di harap pembangunan pakej ini dapat mengisi kekurangan pakej multimedia yang berunsur keislaman seterusnya menambahkan kewujudan produk-produk tempatan di pasaran.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Kisah tauladan; Cerita Islam; Kanak-kanak; Perisian
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Zaimi Izwan Kamarunsaman
  Date Deposited: 17 May 2021 02:12
  Last Modified: 17 May 2021 02:12
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11738

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item