Stuttering: A psychological phenomenon / Katherine Ho Gaik Choo

Katherine Ho , Gaik Choo (1988) Stuttering: A psychological phenomenon / Katherine Ho Gaik Choo. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (3910Kb) | Preview

  Abstract

  Latihan ilmiah saya mempersembahkan masalah ‘stuttering’ yang dihadapi oleh sebilangan daripada setiap masyarakat. Kebolehan bercakap adalah sangat penting supaya terdapat komunikasi antara ahli-ahli sebuah masyarakat dan ‘stuttering’ menghalang komunikasi yang cekap. Oleh kerana ‘stuttering’ tidak dapaat diterangkan oleh sains perubatan, sains psikologi telah mencuba untuk mewujudkan teori-teori untuk memahami fenomena ini. Saya telah memberikan hujah-hujah dua teori akan fenomena ‘stuttering’ beserta dengan definisi yang digunakan oleh pakar-pakar percakapan. Pertama ialah ‘anticipatory struggle theory’ yang cuba melihat ‘stuttering’ sebagai kesan pengalaman yang lepas yang buruk tentang percakapan. Oleh itu, seseorang akan menjangka ia akan berlaku sekali lagi lalu berasa takut akan situasi yang sama di mana ia akan bercakap terhenti-henti. Teori kedua ialah satu teori konflik yang melihat ‘stuttering’ sebagai dua kemahuan yang bertentangan. Kedua-dua kemahuan satu untuk bercakap dan satu lagi untuk diam sahaja didorong oleh tekanan-tekanan dalaman dan luaran. Akhirnya, kedua-dua teori ini dinilaikan dari segi kebolehannya untuk dikaji dan dibuktikan berdasarkan dua pengkajian yang dilakukan ke atas ‘stutterers’ di Amerika Syarikat.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1988.
  Uncontrolled Keywords: Stuttering; Communication; Home environment; Approach-avoidance conflict; Anxiety
  Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BF Psychology
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 02 Nov 2020 09:04
  Last Modified: 02 Nov 2020 09:04
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/11805

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item