Enjin ujian objektif secara web / Jaafar@Jotiu Parasin

Jaafar@Jotiu , Parasin (2001) Enjin ujian objektif secara web / Jaafar@Jotiu Parasin. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (8Mb) | Preview

  Abstract

  Latihan ilmiah ini adalah berkenaan dengan pembangunan satu sistem perisian berupa laman web yang akan membantu pensyarah/pengajar dalam menjalankan sesuatu ujian. Sistem ini dikenali sebagai Enjin Ujian Objektif Secara Web dan berupaya membantu pensyarahlpengajar untuk menyediakan soalan-soalan ujian berbentuk objektif, di samping membolehkan pelajar-pelajar menduduki ujian dalam talian (online) pada masa yang ditetapkan. Sistem ini juga berupaya menyemak jawapan secara automatik dan memaparkan atau mencetak laporan yang diperlukan oleh pensyarah/pengajar. Pada asasnya sistem ini adalah merupakan applikasi berasaskan web yang dibangunkan dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan Visual Basic 6.0 dan menggunakan teknologi Active Server Page (ASP). Pangkalan data yang digunakan pula ialah Microsoft SQL Server 7.0. Aplikasi ini mengambil kesempatan terhadap kehadiran (built in) pelayan web iaitu Microsoft Internet Information Server 4.0 di dalam sistem pengoperasian Microsoft Window NT 4.0. Adalah diharapkan, aplikasi ini nanti akan dapat membantu pensyarah/pengajar dalam proses penyediaan ujian dengan lebih cekap dan berkesan disamping dapat memberikan keselesaan kepada pelajar-pelajar dalam menduduki sesuatu ujian.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: Enjin Ujian Objektif Secara Web; Modul utiliti; Microsoft Window NT 4.0.; Talian; Modul manipulasi
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 03 May 2021 06:25
  Last Modified: 03 May 2021 06:25
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12198

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item