Jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampong (JKKK) dan pembangunan peringkat bawahan / Wan Zaniyah Wan Omar

Wan Zaniyah , Wan Omar (1986) Jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampong (JKKK) dan pembangunan peringkat bawahan / Wan Zaniyah Wan Omar. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (12Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian ini merupakan satu kajian ke atas organisasi JKKK Kampung Kangkong yang merupakan salah satu agen pembangunan masyarakat. Kerajaan amat menyedari betapa pentingnya usaha membangunkan rakyat agar dapat melahirkan sebuah masyarakat yang progresif dan dinamis. Melalui berbagai agensi seperti di tempat kajian ternyata kerajaan menyalurkan berbagai bantuan dan subsidi untuk membantu memperbaiki keadaan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar. Sesungguhnya, para pemimpin JKKK di kampung ini adalah golongan yang teramat penting dalam pelaksanaan program tersebut (pembangunan). Di samping itu, kerjasama dan penglibatan rakyat merupakan faktor penting yang mendorong kea rah keyajaan projek pembangunan. Tetapi memang tidak dinafikan bahawa adalah sukar untuk mendapat kerjasama di antara pihak pemimpin dan rakyat kerana selalu wujudnya pertentangan politik seperti di kampong tersebut. Walau bagaimanapun, hanya melalui kerjasama dan penglibatan yang aktif sahaja segala rancangan pembangunan akan dapat memberikan hasil yang memuaskan.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1985/1986.
  Uncontrolled Keywords: Organisasi JKKK; Sosio-ekonomi; Pembangunan; Pendapatan; Subsidi
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HV Social pathology. Social and public welfare
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 24 Aug 2021 01:21
  Last Modified: 24 Aug 2021 01:21
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12303

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item