Peranan wanita di Rancangan Tanah Bukit Bading, Terengganu / Fadzil Mustapha

Fadzil , Mustapha (1980) Peranan wanita di Rancangan Tanah Bukit Bading, Terengganu / Fadzil Mustapha. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (12Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian ini melihat kepada persoalan dan perspektif: Peranan wanita di dalam Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan. Untuk meneliti kaedah ini pengkaji telah menjalankan penyelidikan di kalangan wanita Rancangan Kemajuan Tanah (RKT) Bukit Bading di Hulu Terengganu. Penduduknya telah terpisah jauh dari perkembangan prasarana yang lain dalam kehidupan yang serba moden. Penyelidikan juga ditumpukan untuk menerangkan norma-norma dan sikap nilai peserta wanita-wanita dalam budaya kehidupan bagi penjelasan kepada peranan wanita di dalam RKT. Data yang dikumpulkan semasa menjalankan kajian ini ialah melalui cara pemerhatian penglibatan diri, pengunaan soal selidik dan juga dengan menggunakan pita rakaman. Kebanyakkan daripada maklumat yang dikumpilkan di pejabat RKT Bukit Bading, Pusat GPW dan kelas rakyat/kelas ugama dan telah diperiksa serta disahkan melalui lawatan ke beberapa Kawasan dan peringkat di dalam RKT itu. Untuk mengesahkan keunggulan dan kesahihan peranan yang dimainkan oleh wanita RKT, faktor-faktor kepimpinan, pelajaran, keugamaan dan pekerjaan telah dipilih bagi penilaian mengikut kegiatan dan fungsi wanita-wanita di dalam masyarakat itu. Misalnya dari segi peranan, wanita dan lelaki adalah sama-sama berusaha dan bergiat. Penglihatan ini di dasarkan kepada fakta bahawa di dalam organisasi sosial dan politik masyarakat RKT ini tidak terdapat pengecualian hak dalam penglibatan. Kebiasaanya kaum lelaki memegang pucuk pimpinan rumahtangga tetapi kaum wanita juga dapat mengisi peranan itu. Dari segi keugamaan dan adat istiadat, mereka Bersama-bersama menjayakannya. Hasil daripada penyelidikan ini telah menunjukkan bahawa wanita RKT menduduki tempat yang sama unggulnya di sisi adat dan bergandingan bahu Bersama kaum lelaki dalam semua aspek kehidupan. Konsep persamaan hak tetap juga kekal. Penerimaan kepada perubahan seperti pelajaran secara formal telah melibatkan kedua-dua pihak lelaki dan wanita. Dengan itu, anak-anak perempuan tidak lagi dikenakan tekanan untuk menumpukan masa hidupnya di rumah sahaja. Mereka digalakkan mengejar ilmu dan bekerja di luar rumah atau rancangan untuk menjamin masa depan mereka. Penerimaan ini tidak memusnahkan nilai-nilai asas masyarakat itu sebaliknya ianya telah menyedarkan sedikit sebanyak akan pemikiran tradisi orang-orang tua mereka. Walaupun Terengganu merupakan sebuah negeri yang sedang membangun, wanita RKT tidak ketinggalan dalam menyumbangkan tenaga bagi kemajuan negeri khasnya dan Malaysia amnya. Melalui tanggungjawab dan keupayaan mereka, wanita-wanita ini membantu menggerakkan aktiviti ekonomi negara dan terus menyokong kemajuan negeri dalam bentuk tenaga.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1979/1980.
  Uncontrolled Keywords: Rancangan Kemajuan Tanah (RKT); Wanita; Pekerjaan; Aktiviti ekonomi; Bukit Bading
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HQ The family. Marriage. Woman
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 07 May 2021 02:28
  Last Modified: 07 May 2021 02:28
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12307

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item