Sistem pembelajaran kanak-kanak bermultimedia (SISPEM) / Shahrul Mohd Khairi@Bakri

Shahrul, Mohd Khairi@Bakri (2001) Sistem pembelajaran kanak-kanak bermultimedia (SISPEM) / Shahrul Mohd Khairi@Bakri. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (7Mb) | Preview

  Abstract

  "Sistem Pembelajaran Kanak-Kanak Bermultimedia (SJSPEM)" adalah pakej pembelajaran bermultimedia untuk kanak-kanak di peringkat tadika dan sekolah rendah. Tujuan pakej ini adalah untuk mewujudkan satu kaedah altematif dalam proses pembelajaran perkataan dan seterusnya dapat memberi kemudahan kepada kanak-kanak. Tujuan lain pakej ini adalah untuk menarik minat kanak-kanak untuk menggunakan komputer dalam proses pembelajaran. Pakej ini akan dibangunkan mengunakan strategi penyelidikan dan pembangunan(R&D), "Macromedw Director" dan akan dioperasikan mengunakan "Window 98 atau Window Millennium". Sebelum sistem ini direka dan dicipta, tinjauan secara terperinci terhadap kewujudan perisian pembelajaran yang lain di pasaran telah dijalankan. Kajian juga dibuat untuk mengetabui bagaimana untuk membuat sistem pembelajaran yang menggunakan komputer dan sejauh mana kanak-kanak dapat menerima sistem ini. Dari kajian dan temuramah yang dijalankan menunjukan bahawa kanak-kanak boleh untuk menyebut benda-benda yang terdapat di sekelilingnya tetapi tidak dapat untuk mengejanya. Dengan menggunakan warna, bunyian dan animasi pembelajaran, di harap sistem ini akan dapat menarik perhatian kanak-kanak untuk belajar. "Sistem Pembelajaran Kanak-Kanak Bermultimedia (SISPEM)" mengandungi empat modul utarna iaitu modul pembelajaran, modul latihan, modul kuiz dan modul laporan. Paparan antaramukanya akan lebih ke arab ramah pengguna (user friendly). Akhir sekali, projek ini diharapkan dapat memenuhi objektif dan dapat dimanfaatkan oleh semua pihak.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2000/2001.
  Uncontrolled Keywords: SJSPEM; Macromedia Director; Window 98; Kanak-kanak; Penyimpanan rekod
  Subjects: L Education > L Education (General)
  Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 24 Aug 2021 01:55
  Last Modified: 24 Aug 2021 01:55
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12386

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item