Kontrekter-kontrekter binaan Melayu daerah Kota Bharu Kelantan: Pengurusan dan masaalah-masaalahnya / Nor Amni Yusoff

Nor Amni, Yusoff (1976) Kontrekter-kontrekter binaan Melayu daerah Kota Bharu Kelantan: Pengurusan dan masaalah-masaalahnya / Nor Amni Yusoff. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor’s Degree)
Download (24Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian Ilmiah ini saya tumpukan di daerah Kota Bharu, Kelantan yang mempunyai ramai penduduk-penduduk melayu dibandingkan dengan bangsa-bangsa lain. Ramai diantara mereka ini sudah mula menumpukan perhatian dalam bidang perniagaan. Ini adalah selaras dengan seruan Kerajaan yang ingin menolong Bumiputra membaiki cara hidup mereka masing-masing. Bidang yang saya pilih ialah kontrekter binaan dan saya khususkan kapada pengurusan dan masaalah yang dihadapi oleh kontrekter -kontrekter di daerah Kota Bharu. Sobelum ini sudah ada satu kajian mengenai hal ini yang dibuat secara am di Mukim Ampangan Daerah Seremban, Negeri Sembilan oleh saudara Jalaludin Zainal dalam tahun 1973. Kajian saya ini merujok sedikit sebanyak kepada kajian yang lepas itu dan juga membuat perbandingan dalam hal masaalah-masaalah yang dihadapi. Di Kota Bharu lapangan ini hanya dicebori oleh segelintir Bumiputra. sahaja. Tujuan kajian saya, ialah untuk menyelami dan juga. membereh kontrokter-kontrskter binaan Melayu ini. Segala kelemahan dan kekurangan yang terdapat dalam kajian ini harap dimaafkan.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, University of Malaya, 1976.
  Uncontrolled Keywords: Kontraktor binaan; Kontraktor Melayu; Daerah Kota Bharu; Bidang perniagaan
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mahadie Ab Latif
  Date Deposited: 24 Aug 2021 01:11
  Last Modified: 24 Aug 2021 01:11
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12394

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item