Sistem persembahan atas talian (SPAT) / Mohd Hafiz Jaafar

Mohd Hafiz , Jaafar (2003) Sistem persembahan atas talian (SPAT) / Mohd Hafiz Jaafar. Undergraduates thesis, University of Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (11Mb) | Preview

  Abstract

  Sistem Persembahan Atas Talian (SPAT) merupakan sebuah sistem persembahan yang dijalankan pada pelayar web di mana semua pihak yang terlibat dalam suatu sesi persembahan iaitu penyampai, penyelaras persembahan dan para peserta hanya perlu berada di hadapan komputer masing-masing tanpa perlu dikumpulkan pada satu lokasi yang sama. Sistem ini terdiri daripada 2 modul utama iaitu Modul Pengguna dan Modul Penyelaras. Matlamat sistem ini dibangunkan adalah untuk membantu organisasi masa kini meminimumkan kos-kos yang perlu dibelanjakan untuk mengadakan sesi-sesi persembahan. Melalui Sistem SPAT ini, suatu sesi persembahan boleh dijalankan melalui pelayar web disamping menyediakan fungsi-fungsi pengurusan sebelum dan selepas suatu sesi persembahan dijalankan. Sistem ini menggunakan Model Air Terjun dengan pemprototaipan sebagai model pembangunannya. Semasa pembangunan sistem, terdapat empat teknik pengumpula data dan maklumat telah dilakukan iaitu kajian ke atas sistem-sistem sedia ada, soal selidik, dokumentasi dan juga melalui pencarian maklumat di internet. Sistem SPAT akan dibangunkan menggunakan peralatan-peralatan pembangunan seperti Macromedia Dreamwaver MX, Microsoft Access 2000 dan Microsoft Exhage 2000 Conferencing Server, teknologi Active Server Page. NET dan juga Visual Basic. NET. Sistem ini akan dibangunan pada platform Windows 2000 Server di mana pelayan webnya adalah Internet Information Server.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, University of Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Sistem Persembahan Atas Talian (SPAT); Microsoft Access 2000; Internet Information Server; Modul Pengguna; Windows 2000 Server
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 03 Jun 2021 04:54
  Last Modified: 03 Jun 2021 04:54
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12419

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item