Penerokaan jantung dalam persekitaran tiga dimensi / Azizah Atan

Azizah , Atan (2003) Penerokaan jantung dalam persekitaran tiga dimensi / Azizah Atan. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (15Mb) | Preview

  Abstract

  Kertas projek ini memfokuskan kepada pcmbangunan pakej perisian penerokaan jantung dalam persekitaran tiga dimensi. Ia dihasilkan menggunakan persekitaran perisian Macromedia Flash dan pakej perisian tiga dimensi selaras dengan perkembangan teknologi multimedia imeraktif pada zaman kini. Pakej perisian ini ini adalah sebagai simbol kepada penyelesaian masalah yang wujud dalam kaedah paparan maklumat sedia ada kepada teknologi terkini bermultimedia yang disediakan secara berkomputer menggunakan CDROM. Masyarakat Malaysia yang berumur dalam lingkungan umur 16-50 tahun dikenalpasti sebagai kumpulan sasaran kepada pakej perisian ini Pembangunan pakej ini adalah menggunakan pendekatan Model Air Terjun dengan Protoiaip. Pakej perisian ini mengemukakan dua versi bahasa kepada masyarakat yang mengutamakan bahasa ibunda disertakan dengan bahasa glogalisasi iaitu Bahasa Inggeris. Perisian ini rnenyediakan dua model tiga dimensi yang utama iaitu jantung yang berada di dalam keadaan yang baik atau sihat dan juga jantung yang mempunyai masalah beserta dengan gabungan elemen multimedia yang menarik dan interaktif. Pengguna akan menjelajahi organ jantung manusia secara maya dan mendapatkan maklumat berguna yang berkaitan dengan penjagaan jantung. Pakej penerokaan jantung secara maya dalam persekitaran tiga dimensi ini diharap menjadi manfaat kepada pengguna sekaligus memberi kesedaran kepada mereka tentang betapa pentingnya kesihatan jantung dalam menjamin kehidupan berkualiti dan terjamin.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, Universiti Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Macromedia Flash; Tiga dimensi; Animasi; Rekabentuk Skrin; Jantung
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 23 Feb 2022 01:56
  Last Modified: 23 Feb 2022 01:56
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/12860

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item