Laman web portal penyelidikan pendidikan universiti tempatan dan luar negara / Nik Harmie Nik Din

Nik Harmie , Nik Din (2003) Laman web portal penyelidikan pendidikan universiti tempatan dan luar negara / Nik Harmie Nik Din. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (11Mb) | Preview

  Abstract

  Perkembangan dalam bidang sains komputer dan teknologi maklumat semakin hari semakin pesat. Perkembangan tersebut telah menjadikan dunia sedang menuju ke arah revolusi maklumat tanpa sempadan. Namun begitu, perkembangan yang pesat ini tidak akan berlaku tanpa penyelidikan yang dijalankan oleh golongan bijak pandai dalam bidang sains komputer dan teknologi maklumat. Justeru itu, maklumat penyelidikan yang ada sekarang perlu dihebahkan kepada masyarakat supaya mereka tidak ketinggalan dengan teknologi baru yang semakin hari semakin berkembang. Menyedari hakikat ini, telah tercetus satu idea untuk membangunkan satu sistem yang mana membolehkan masyarakat terutama penyelidik, pensyarah dan pelajar mendapat maklumat penyelidikan tersebut. Skop utama sistem ini adalah untuk menghasilkan satu portal penyelidikan dalam bidang sains komputer dan teknologi maklumat yang berasaskan medium elektronik sebagai pendekatan dalam mempromosikan penyelidikan, yang mana dikenali sebagai e-Penyelidikan bagi seluruh universiti awam (IPTA) dan swasta (IPTS) di Malaysia. Bagi universiti luar negara telah dikecilkan skopnya dengan memfokuskan kepada sepuluh universiti terbaik di United Kingdom dalam bidang sains komputer dan teknologi maklumat. Semoga dengan wujudnya portal ini, maka ia akan memberi manfaat yang sewajamya kepada pengguna di dalam perlumbaan untuk mendapatkan maklumat penyelidikan yang tidak tenilai harganya.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, Universiti Malaya, 2002/2003.
  Uncontrolled Keywords: Universiti awam (IPTA); Penyelidikan; Teknologi maklumat; Enjin pencarian; Macromedia Dreamweaver MX
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 09 Mar 2022 11:13
  Last Modified: 09 Mar 2022 11:13
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13023

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item