Perisian multimedia “Learning basic objects for children" / Siti Fatimah Nor Abu Bakar

Siti Fatimah , Nor Abu Bakar (2002) Perisian multimedia “Learning basic objects for children" / Siti Fatimah Nor Abu Bakar. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (9Mb) | Preview

  Abstract

  Setanding dengan era teknologi maklumat, penggunaan aplikasi multimedia telah banyak membawa perubahan di kalangan masyarakat. Mereka lebih gemar menghayati maklumat dalam teknologi dengan aplikasi multimedia. Kaedah penyebaran maklumat ini memang menarik minat dan perhatian pengguna. Bidang pendidikan juga tidak ketinggalan daripada menikmati teknologi canggih ini. la telah mengubah cara pembelajaran daripada pembelajaran lisan kepada pembelajaran menggunakan kompuler dan multimedia. Perisian pembelajaran Learning basic objects for children merupakan salah satu cara pembelajaran kepada kanak-kanak mengenai objek-objek asas. Ia dibangunkan untuk memudahkan proses pembelajaran dalam persekitaran multimedia. Maka, ia dapat meningkatkan pemahaman kepada pengguna menegnai pembelajaran tersebut. Ia mengandungi empat modul utama iaitu Mengenal objek. Aktivti, Permainan dan Bantuan. Secara keselurhannya, perisian ini dibangunkan dengan menggunakan Macromedia Director MX yang merupakan alatan pengarangan untuk membangunkan perisian bermultimedia model pembangunan yang digunakan adalah model air terjun. Dengan adanya elemen-elemen multimedia iaitu teks, grafik, animasi, audio dan video, maka ia diharap dapat membantu mengatasi kekurangan pada perisian kini.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, Universiti Malaya, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Teknologi maklumat; Pembelajaran; Multimedia; Dokumentasi sistem; Macromedia Director MX
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Q Science > QA Mathematics > QA76 Computer software
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 23 Mar 2022 07:29
  Last Modified: 23 Mar 2022 07:30
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13045

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item