Kemiskinan di kalangan petani Kadazan: Satu kajian kes di Kampung Sunsuron, Tambunan, Sabah

Anonymous , - (1981) Kemiskinan di kalangan petani Kadazan: Satu kajian kes di Kampung Sunsuron, Tambunan, Sabah. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (11Mb) | Preview

  Abstract

  Kajian ini telah dijalankan selama sebulan antara pertengahan bulan April hingga pertengahan bulan Mei. Adapun tumpuan kajian ini adalah terhadap masalah kemiskinan yang terdapat di kalangan petani Kadazan. Kajian ini melihat kemiskinan dari sudut kekurangan teknologi dan sikap yang negatif di kalangan petani. Petani Kadazan ini didapati memiliki tanah getah yang lebih luas daripada tanah sawah. Tetapi tanah getah mereka tidak diusahakan dengan sepenuhnya. Bagi mereka tanah sawah adalah amat penting sekali. Teknologi dalam penanaman padi adalah rendah dan akibatnya tingkat pengeluaran juga rendah. Sikap petani ini terhadap teknologi moden tidak lah seburuk-buruknya dengan sikap mereka terhadap pelajaran. Apa yang didapati dalam kajian ini ialah ramai anak-anak petani tidak mempunyai pendidikan yang tinggi. Dalam masa yang sama juga terdapat anak-anak petani yang tidak mempunyai sebarang Pendidikan. Ini berpunca daripada sikap petani yang tidak menitik beratkan tentang pelajaran anak-anak mereka. Dalam kajian ini juga punca-punca pendapatan petani adalah penting juga untuk menjelaskan kemiskinan. Didapati mereka ini bergantung pada sumber-sumber pendapatan dari jualan sayur-sayuran, jualan binatang ternakan, jualan getah dan sebagainya selain daripada pengeluaran padi. Hasil padi ini tidak di jual oleh petani tetapi untuk keperluan sendiri. Pada keseleuruhannya pendapatan petani dari semua punca adalah rendah.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, Universiti Malaya, 1980/1981.
  Uncontrolled Keywords: Petani Kadazan; Kemiskinan; Getah; Sawah; Subsidi padi
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 26 Apr 2022 04:49
  Last Modified: 26 Apr 2022 04:50
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13103

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item