Online learning teaching material assistant (OLMA) / Harni Masnizah Marat

Harni Masnizah , Marat (2002) Online learning teaching material assistant (OLMA) / Harni Masnizah Marat. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (12Mb) | Preview

  Abstract

  Laporan projek ilmiah ini mencadangkan pembangunan sebuah sistem yang mampu membantu para pensyarah dan pelajar di dalam proses pembelajaran. Sistem yang dibangunkan ialah Online Learning Teaching Materials Assistant atau OLMA. OLMA merupakan satu sistem yang memberi pelbagai kemudahan kepada pelajar seperti membolehkan mereka mendapatkan nota kuliah, menghantar tutorial atau tugasan dan meny mak rnarkah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Sistem ini turut dilengkapi dengan aspek keselamatan seperti penggunaan katalaluan bagi mengelakan pengguna yang tidak sah dapat mencapai system. Dengan wujudnya system ini, diharapkan masalah-masalah seperti kelewatan mendapat maklumat pembelajaran, keciciran nota kuliah, kehilangan maklumat pembelajaran, penyampaian kuliah yang tidak konsisten dan sebagainya dapat dielakkan. Di samping itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dari segi masa dan kos serta meningkatkan tahap penumpuan pelajar terhadap sesi kuliah yang dijalankan. Metodologi yang digunakan untuk membangunakan system ini adalah secara pemprototaipan memandangkan kaedah ini membenarkan peruabahan-perubahan pada sistem dilakukan dengan mudah dan sebarang pembetulan masalah dapat dapat dilakukan pada peringkat awal. OLMA menggunakan antaramuka grafik pengguna yang bersifat ramah pengguna. Ia dibangunkan menggunakan ASP dan dimanipulasi dengan Bahasa skrip seperti JavaScript dan Vbscript.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Computer Science & Information Technology, Universiti Malaya, 2001/2002.
  Uncontrolled Keywords: Online learning teaching material assistant (OLMA); JavaScript; Vbscript; Ralat kompilasi; Microsoft Access
  Subjects: Q Science > QA Mathematics > QA75 Electronic computers. Computer science
  Divisions: Faculty of Computer Science & Information Technology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 21 Nov 2022 10:49
  Last Modified: 21 Nov 2022 10:49
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13803

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item