Rancangan perkampungan nelayan Kuala Linggi: Satu kajian sosio-ekonomi tentang kegagalan rancangan / Ruslin Hasan

Ruslin , Hasan (1974) Rancangan perkampungan nelayan Kuala Linggi: Satu kajian sosio-ekonomi tentang kegagalan rancangan / Ruslin Hasan. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (12Mb) | Preview

  Abstract

  Rancangan Perkampungan Nelayan Kuala Linggi ini ialah sebuah rancangan pemindahan golongan nelayan (fishing resettlement) yang terdapat di Melaka. Ianya telah diusahakan bersama oleh pehak Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Melaka dalam Rancangan Pembangunan Maleya peringkat kedua (1961 - 1965). Tujuan bagi mengadakan rancangan ini ialah untuk menyatukan golongan nelayan daripada tiga kawasan menangkap ikan di Melaka iaitu, dari Tanjung Keling, Kuala Sungai Baru dan Kuala Linggi. Penyatuan serta penempatan golongan nelayan tersebut disebuah kawasan yang khas dirasakan perlu oleh sebagai dengan adanya sebuah kawasan yang khusus, maka lebeh mudah dan ekonomik lagi pehak pemerintah menyalurkan beberapa kemudahan seperti air paip, api-letrik, jeti, gedung menyimpan ikan dan sebagainya. Adalah menjadi harapan kepada pehak pemeren"tah bahawa dengan adanya kemudahan-kemudahan seperti ini, maka dapatlah golongan neleyan tersebut bergerak dalam satu cara yang teratur, mengikut prinsip-prinsip kerjasama (co-operative) untuk meninggikan jumlah pengeluaran dan pendapatan serta taraf hidup mereka.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, Universiti Malaya, 1973/1974.
  Uncontrolled Keywords: Rancangan Perkampungan Nelayan; Sosio ekonomi; Taraf hidup
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HT Communities. Classes. Races
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 21 Nov 2022 10:31
  Last Modified: 21 Nov 2022 10:31
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13804

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item