Penganjuran pertandingan tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa di Malaysia: Kajian sejarah dan perkembangannya / Siti Norfariza Mohd Tawel

Siti Norfariza , Mohd Tawel (2014) Penganjuran pertandingan tilawah Al-Quran peringkat antarabangsa di Malaysia: Kajian sejarah dan perkembangannya / Siti Norfariza Mohd Tawel. Masters thesis, Universiti Malaya.

[img] PDF (Thesis M.A.)
Download (1860Kb)

  Abstract

  Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa adalah sebuah majlis berprestij dan tertua pernah diadakan di Malaysia. Justeru itu, kajian ini penting dalam menganalisis sejarah bermulanya pertandingan tilawah al-Quran di Malaysia khususnya dan di peringkat antarabangsa amnya. Tiga objektif utama yang ingin dicapai ialah mengkaji sejarah penganjuran Tilawah al-Quran di Malaysia, menganalisis proses penganjuran dan pelaksanaan pertandingan Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTQA) di Malaysia, menganalisis cabaran-cabaran yang terhasil daripada MTQA. Kajian ini dilakukan secara lapangan dengan rujukan sumber berdasarkan pemerhatian secara langsung di Putra World Trade Centre (PWTC) pada tahun 2010 dan 2011, sumber-sumber dari JAKIM dan Arkib, serta wawancara bersama tokoh-tokoh tilawah terkemuka. Hasil kajian yang dilakukan, didapati penganjuran MTQA bermula pada tahun 1961. Namun secara keseluruhannya, penganjuran ini mula diiktiraf di peringkat global apabila Mesir dan negara-negara Islam di timur tengah mula menyertai pertandingan ini di mana pada ketika itu, Malaysia benar-benar sudah bersedia dengan tahap kualiti bacaan para peserta dari Malaysia dan Asia Tenggara yang sama hebat. Proses pelaksanaan penganjuran MTQA berkembang dari semasa ke semasa mengikut tema. Walaupun begitu, cabaran utamanya terlihat jelas pada kesuraman penganjuran MTQA setiap tahun apabila ketiadaan inovasi yang ketara setelah melangkaui setengah abad.

  Item Type: Thesis (Masters)
  Additional Information: Dissertation (M.A.) – Academy of Islamic Studies, Universiti Malaya, 2014.
  Uncontrolled Keywords: Pertandingan tilawah Al-Quran; JAKIM; Inovasi; Penganjuran
  Subjects: B Philosophy. Psychology. Religion > BP Islam. Bahaism. Theosophy, etc
  Divisions: Academy of Islamic Studies > Dept of Islamic History & Civilization
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 22 Jun 2023 02:43
  Last Modified: 22 Jun 2023 02:43
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/14537

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item