Peniaga-peniaga kecil bumiputera (Satu kajian kes di Pasar Lambak, Kota Bahru) / Nik Mohd Adeeb Nik Mad Salleh

Nik Mohd Adeeb , Nik Mad Salleh (1985) Peniaga-peniaga kecil bumiputera (Satu kajian kes di Pasar Lambak, Kota Bahru) / Nik Mohd Adeeb Nik Mad Salleh. Undergraduates thesis, Universiti Malaya.

[img]
Preview
PDF (Academic Exercise (Bachelor's Degree )
Download (19Mb) | Preview

  Abstract

  Latihan Ilmiah yang dijalankan ini adalah merupakan satu usaha untuk menerokai bidang perniagaan yang paling ramai sekali penyertaannya di kalangan orang-orang Melayu - iaitu perniagaan kecil. Untuk tujuan itu, kajian telah dilakukan ke atas suatu populasi Peniaga-peniaga kecil Melayu yang berurus niaga di Pasar Lambak, Kota Bharu, Kelantan. Sebagai sebuah pusat perniagaan kecil, Pasar Lambak in menampung kira-kira 140 orang peniaga Melayu dari keseluruhan 168 orang peniaga di situ. Oleh kerana itu, kajian ini memilih Pasar Lambak sebagai bahan kajian utama, sebagai mewakili majoriti 52 % peniaga-peniaga Melayu di Kota Bharu yang terlibat secara langsung dengan kegiatan perniagaan kecil. Dalam rangka ini, kajian yang dilakukan adalah merupakan suatu kajian lanjuta.n kepada kajia.n-kajian terdahulu yang dilakukan terhadap pemasalahan peniaga-peniaga kecil. Namun, sebagai satu kajian kes, kajian ini merupakan yang pertama kali dilakukan ke atas pusat perniagaan Pasar Lambak. Secara pendekatanya, penulisan latihan ini mengambil sifat iaitu pemerihalan dan perbandingan walaupun yang pertama itu lebih ketara. Tumpuan adalah dilakukan selain terhadap peniaga-peniaga Pasar Lambak jug akan menyentuh sedikit sebanyak latar belakang perniagaan orang-orang Melayu di Kelantan dan perkembangannya di Kota Bahru. Dan sebagai satu penulisan yang bersifat ilmiah, tidak ketinggalan juga akan ditinjau dan dianalisa perkembangan dan pencapaian umumnya para peniaga bumiputera semenanjung. Dalam konteks Dasar Ekonomi Baru, perhatian ditumpukan dalam melihat sejauh mana perubahan tercapai akibat galakan penyertaan orang-orang Melayu dalam lapangan pernigaan dan perusahaan sebelum dan sesudah DEB terlaksana. Sementara itu, pemerihalan terhadap pusat perniagaan Pasar Lambak dihadkan terhadap corak-corak pengurusan dan pentadbiran, organisasi, modal dan sumber modal, kegiatannya, persaingan dan pasaran. Akhirnya, sebagai penutup kajian, penulisan ini cuba menggariskan beberapa faktor kelemahan dan rumusan umum penglibatan peniaga-peniaga Melayu dalam bidang perniagaan. Adalah diharapkan melalui penuisan ini, ia memberikan suatu pandagan yang sebenar terhadap isu peniaga-peniaga Melayu. Selaras dengan pelaksanaan DEB, penulisan ini cuba menimbulkan satu kesedaran di atas prestasi dan kedudukan ekonomi orang-orang Melayu. Dengan tujuan menyedarkan kita ke arah menyusun usaha-usaha untuk mempertingkatkan pencapaian ekonomi Melayu amanya. Sealiran dengan itu mewujudkan kalangan usahawan Melayu yang berjaya.

  Item Type: Thesis ( Undergraduates)
  Additional Information: Academic Exercise (Bachelor’s Degree) – Faculty of Arts and Social Sciences, Universiti Malaya, 1984/1985.
  Uncontrolled Keywords: Pasar lambak; Peniaga Melayu; Dasar Ekonomi Baru; Kelantan; Gerai perniagaan
  Subjects: H Social Sciences > H Social Sciences (General)
  H Social Sciences > HF Commerce
  Divisions: Faculty of Arts and Social Sciences > Dept of Anthropology & Sociology
  Depositing User: Mr Mohd Safri Tahir
  Date Deposited: 01 Apr 2022 02:10
  Last Modified: 01 Apr 2022 02:11
  URI: http://studentsrepo.um.edu.my/id/eprint/13150

  Actions (For repository staff only : Login required)

  View Item